Wednesday, May 16, 2012

Vaccin impotriva capuselor


Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Ele apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli.

In Austria, riscul de muscatura de capusa este foarte mare, datorita climei. Zonele cu riscul cel mai mare, atat in Austria cat si in Europa, sunt prezentate mai jos:


Vaccinul impotriva capuselor (Zeckenimpfstoffes) se face in 3 etape. Doar dupa incheierea tuturor etapelor, vaccinul ofera protectia dorita. Vaccinul se repeta dupa 3 ani de la ultima etapa, iar apoi se face o data la 5 ani.

    
Vaccinul se gaseste in farmacii sau la cabinetele medicale. Pretul pentru fiecare etapa este in jur de 30 euro pentru adulti (peste 16 ani) si 25 euro pentru copii (intre 1-16 ani).

5 comments:

  1. In ambulatoriul GKK Graz, etj 2, va puteti vaccina in cadrul campaniei nationale (de luni pana vineri, intre 13.00 si 15.00, pana la 31 mai 2012).

    Mai multe informatii la:

    https://www.sozialversicherung.at/portal27/portal/stgkkportal/channel_content/cmsWindow?action=2&p_menuid=5111&p_tabid=3

    Aici se face acest vaccin la un pret mult mai bun - doar 15 euro pt cei care au asigurare.
    Exista o varianta pentru copii si sub un an, incepind de la 6 luni.

    Eu am fost muscata in a treia luna dupa ce am venit aici, si nu am fost in padure sau in zone cu verdeata!! Pur si simplu din copaci, multe sunt purtate de vant. Nimfele sunt extrem de mici, cat un varf de ac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Diana,
      Informatiile de la tine sunt foarte folositoare! Sper ca multa lume sa constientizeze importanta accestui vaccin.
      Spune-mi te rog, cum ti-ai dat seama ca ai fost muscata?

      Delete
  2. Pai am gasit-o fixata pe mana. Am scos-o intreaga si vie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai avut noroc! Era mare? Cum ai reusit sa o scoti?Cu ce?

      Delete
  3. A fost nimfa, deci extrem de mica, cat un varf de ac. Norocul meu a fost ca am gasit-o foarte repede si am putut sa o scot usor, pentru ca nu se umflase cu mult sange...
    Se scot cu penseta.
    Aici poti vedea cum arata mai bine, in toate stadiile lor :

    http://horsehints.org/graphics/DeerTickFinger.jpg

    ReplyDelete