Tuesday, May 22, 2012

Diferenta dintre Beschäftigungsbewilligung/ Arbeitserlaubnis/ EU-Freizügigkeitsbestätigung?


In cazul in care un angajator doreste in mod special un posibil angajat, atunci acesta completeaza un formular pe care il trimite la AMS. Cei de la AMS aproba eliberarea Beschäftigungsbewilligung. In cererea inaintata la AMS, angajatorul trebuie sa isi motiveze alegerea ( motivul pentru care alege un posibil angajat si nu un somer de pe piata muncii din Austria, aflat in sistemul de protectie de somaj al AMS-ului). Aceasta formalitate il costa pe angajator in jur de 20 euro.

Arbeitserlaubnis se elibereaza cetatenilor straini non UE, dupa ce se implineste un an de la primirea  Beschäftigungsbewilligung. Arbeitserlaubnis este un drept de munca cu valabilitate pe 5 ani.

EU-Freizügigkeitsbestätigung reprezinta dreptul liber pe piata muncii din Austria si se elibereaza de catre AMS. Acest drept se obtine dupa un an de munca neintrerupta. EU-Freizügigkeitsbestätigung il poate obtine si partenerul/partenera angajatului in acelasi timp cu acesta sau cu o intarziere de 6 luni (depinde de domeniul de lucru/specializare).

In Austria, exista specializari (Mangelberufe) care nu necesita aprobare speciala pentru exercitarea acestora.

No comments:

Post a Comment