Saturday, May 5, 2012

Inmatriculare auto

Inmatricularea unui autoturism din Romania in Austria presupune un proces ce include urmatorii pasi:

  1. Inspectia tehnica (Gutachten/Pickerl) a masinii de catre un dealer autorizat al marcii respective - la costul de baza al acesteia se pot adauga si alte costuri, in functie de defectiunile gasite la verificare. Inspectia poate dura de la 3/4 ore pana la o zi, in functie de programare. Acte necesare - talonul masinii.
  2. Preschimbarea cartii masinii - se efectueaza de catre dealerul autorizat al marcii respective. Noua carte a masinii se primeste in decurs de o saptamana. Acte necesare - Meldezettel, talonul masinii, cartea masinii.
  3. Stabilirea valorii masinii - pentru masinile noi valoarea masinii este cea din contractul de vanzare - cumparare, iar pentru masinile mai vechi valoarea masinii se poate stabili chiar de catre dealerul autorizat al marcii respective sau de catre ÖAMTC. In cazul masinilor mai vechi costul este de circa 80 euro. Acte necesare - Meldezettel, cartea noua a masinii.
  4. Calculare NoVa - la Finanzamt se calculeaza valoarea NoVa si cu ordinul de plata se poate plati NoVa la posta sau la banca. Cu o copie dupa chitanta se face dovada platii la Finanzamt.
  5. Preschimbarea talonului masinii si numerele noi - se obtin de la orice asigurator. Acte necesare - Meldezettel, cartea noua a masinii.
  6. Asigurarea obligatorie - se obtine de la orice asigurator. Acte necesare - Meldezettel, actele noi ale masinii. Se pot obtine reduceri substantiale daca se aduce istoricul RCA din tara (acesta se cere de la asiguratorul din Romania).

Daca o persoana isi declara domiciliul principal in Austria (adica pe Meldezettel scrie - Hauptwohnsitz), aduci aceasta este obligata ca in termen de o luna sa isi inmatriculeze masina in Austria. Daca masina nu este pe numele domiciliatului, ci al unei persoane din alta tara, care are domiciliul in acea tara, atunci nu mai este obligatorie inmatricularea autoturismului in Austria, ci doar sa se faca dovada unei procuri din partea proprietarului masinii in favoarea utilizatorului acesteia.


Daca o persoana isi declara domiciliul secundar in Austria (adica pe Meldezettel scrie - Nebenwohnsitz), atunci aceasta nu este obligata sa isi inscrie masina in Austria.

1 comment:

  1. cat ar trebui sa platesc pentru a o transcrie in austria ?

    ReplyDelete