Friday, April 6, 2012

Inchirierea unui apartament

Cauti sa inchiriezi un apartament?


Exista site-uri precum:
unde poti gasi locuinte de inchiriat atat in Graz cat si in celalalte orase ale Austriei. Se pot gasi anunturi de inchirieri apartamente si in ziarele locale, dar aceste anunturi sunt preluate de pe site-urile de mai sus.

Anunturile pot fi postate de catre persoane fizice (particulari) sau de firme de intermediere imobiliara. In cel de-al doilea caz, se va plati un comision (de cele mai multe ori Comision=2×Chiria).


Cheltuieli:

  • Anunt postat de catre persoane fizice:
1) Valoarea chiriei (care poate sa contina cheltuielile de intretinere si caldura);
2) Cautiune (in cazul in care locuinta e mobilata sau partial mobilata) - aceasta suma de bani se returneaza cand se paraseste locuinta si nu exista deteriorari ale locuintei.


  • Anunt postat de catre firme de intermediere imobiliara:

1) Valoarea chiriei (care poate sa contina cheltuielile de intretinere si caldura);
2) Cautiune (in cazul in care locuinta e mobilata sau partial mobilata) - aceasta suma de bani se returneaza cand se paraseste locuinta si nu exista deteriorari ale locuintei;
3) Provizion (comisionul firmei de intermediere=2×Chiria).

Pentru curent se face contract direct intre chirias si firma furnizoare de energie electrica. Se stabileste de la inceput o suma fixa, care trebuie platita lunar, iar apoi dupa 6-7 luni se face regularizare.

In Graz, locuintele se inchiriaza foarte repede, iar in acest caz, daca iti place un apartament nu trebuie sa stai mult sa te gandesti daca vrei sa il inchiriezi sau nu, deoarece risti ca urmatorul vizitator sa il inchirieze inaintea ta.

2 comments:

  1. Provizion (comisionul firmei de intermediere=2×Chiria)- se plateste de cel care da in chirie sau de viitorul chirias??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna 3L,

      Provizionul se plateste de viitorul chirias. Nu am auzit cazuri pana acum ca provizionul sa fie platit de proprietarul imobilului.

      Delete