Sunday, April 8, 2012

Asigurare medicala - GKK

Persoanele angajate cu contract de munca beneficiaza de asigurare medicala, angajatorul fiind obligat sa plateasca contributiile de sanatate.
In cazul persoanelor fara loc de munca care doresc asigurare medicala, iar partenerul acestora beneficiaza deja de asigurare medicala (aceasta fiindu-i platita direct de angajator), se poate opta pentru co-asigurare.
Pentru acest tip de asigurare se va plati lunar 3,4% din venitul anual brut al partenerului (se ia in considerare si al treisprezecelea si al paisprezecelea salariu brut), exceptie facand persoanele care au copii (acestia nefiind nevoiti sa plateasca acest procent) si cei care au venituri lunare nete sub 1221,68 euro.

Acte necesare pentru co-asigurare: 
 • declaratia de resedinta - Meldezettel (copie si original), al asiguratului si al viitorului co-asigurat;
 • pasaportul sau buletinul de identitate (copie si original);
 • in cazul persoanelor casatorite - certificatul de casatorie tradus in germana (copie si original);
 • formular de co-asigurare;

In cazul persoanelor casatorite, data de la care intra in vigoare co-asigurarea si automat plata acesteia este data casatoriei. Daca se doreste o alta data de intrare in vigoare a co-asigurarii, aceasta trebuie solicitata in momentul depunerii actelor.

Dupa depunerea actelor necesare co-asigurarii, se va primi prin posta un Chestionar, ce trebuie completat si trimis inapoi catre Casa de Sanatate, precum si E-Card-ul, care este recomandat a fi mereu la purtator.
Tot prin posta se va primi si instiintarea valorii la care se ridica co-asigurarea, precum si factura care include si un ordin de plata, unde se gasesc date referitoare la contul in care trebuie depusa lunar, suma de bani. 
Atentie! Se va primi lunar factura prin posta, iar asiguratul va trebui sa plateasca co-asigurarea partenerului in mod independent! Valoarea co-asigurarii nu i se va opri automat din salariu!

Pentru mai multe detalii viziteaza site-ul Casei de Sanatate din Stiria 

2 comments:

 1. ''Pentru co-asigurare se va plati lunar 3,4% din venitul anual brut al partenerului ..., exceptie facand persoanele care au copii''


  Cred ca trebuie facuta o precizare aici -
  EXCEPTIA se aplica DOAR in cazul familiei unde copii sunt mai mari ca varsta de 4 ani. Pentru copii mai mici, co-asiguratul nu beneficiaza de aceasta scutire.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buna Diana si multumesc pentru completari!

   Delete