Sunday, April 15, 2012

Anmeldebescheinigung

Anmeldebescheinigung reprezinta certificatul de inregistrare, ce trebuie solicitat atunci cand se doreste sederea in Austria pe o perioada mai lunga de 3 luni. 
Asadar, in termen de 4 luni de la intrarea pe teritoriul Austriei, acest certificat trebuie solicitat personal la Amt der Steiermärkischen Landesregierung - Paulustorgasse 4, 8010 Graz - Programul de lucru este de Luni pana Vineri intre orele 8:00 si 12:00. Costurile pot ajunge pana la 55 euro, in funtie de Land.
La solicitarea certificatului de inregistrare sunt necesare urmatoarele documente, in original si in copie:
  • Completarea unui formular; 
  • Pasaport sau buletin de identitate/CI;
  • Declaratia de resedinta (Meldezettel);
  • Permisul/Autorizatia de munca de la angajator;
  • Adeverinta de salariu (pe 3 luni).
Pentru soti/parteneri inregistrati se solicita si certificatul de casatorie/certificat de inregistrare a partenerilor intr-o relatie, declaratia de resedinta (Meldezettel) a sotului/partenerului inregistrat, precum si completarea formularului-tip.
La aceste documente enumerate mai sus, se pot adauga si altele, in functie de statul in care au fost emise documentele originale si de statutul fiecaruia (angajat/practicant/ucenic, bona, liber profesionist, student, persoane private, soti/parteneri, nou-nascuti).
Daca certificatul de inregistrare nu este solicitat in timp de 4 luni de zile, atunci va trebui platita o contraventie - amenda.
Dupa 5 ani de sedere neintrerupta pe teritoriul Austriei, se pot depune actele pentru certificatul de sedere permanenta (Daueraufenthaltskarte).

2 comments:

  1. e valabila informatia si pt anul 2014?am contract cu data de 12 mai 2014...meldezettel din martie 2014....dar mi s a spus ca nu mai e nevoie sa cer drept de sedere ca inainte

    ReplyDelete
  2. Buna Irina! Bine ai venit pe Viata in Graz!
    Din cate stiu eu, Anmeldebescheinigung nu este si nici nu a fost un drept de sedere. Este doar un certificat de inregistrare, care atesta faptul ca se doreste sederea in Austria pe o periada mai lunga de 3 luni. Acesta te ajuta mai tarziu in dobandirea cetateniei.
    Acum, daca tu ai mai multe informatii legate de acest lucru te rog sa le postezi aici pentru a-i ajuta si pe ceilalti!

    ReplyDelete